top of page
Buscar

MANIFEST

LA CERDANYA NO TÉ FRONTERES – LA CERDANYA NO VOL FRONTERES


La Cerdanya viu en una paradoxa. És una de les comarques més ben delimitades geogràficament i alhora una de les comarques més trossejada administrativament i política.


Si hom veu Catalunya a vol d’ocell, hi distingirà una àmplia vall orientada est-oest, rodejada de muntanyes; cap altre territori s’imposa tan clarament com una unitat. Ja a peu pla si algú hi treu el cap pel Coll de la Perxa, les muntanyes s’obren en una vall que declina suaument, fins que al Coll Rigat es dibuixa definitiva la Gran Vall.


Tanmateix, el caprici humà i els interessos polítics de les monarquies hispànica i francesa parteixen la comarca en dos l’any 1659 i més tard l’estat espanyol, amb la divisió provincial de 1833, tornen a dividir la «Cerdanya espanyola», en la «Cerdanya gironina» i «la Cerdanya lleidatana».

Ens enganyaríem si no reconeguéssim que aquestes divisions imposades no han fet forat en la unitat natural, històrica i cultural de la Cerdanya. L’estat francès i espanyol han “inculturat” amb mà de ferro i sovint per la força els seus territoris. Fins i tot la divisió provincial hi ha contribuït. El «hábleme en cristiano» de l’estat espanyol i sobretot el «soyez propre, parlais français» de l’estat francès, han pràcticament extingit el català en una generació de nord-catalans, els pares dels quals els van “convèncer” que calia parlar francès als seus fills perquè progressessin adequadament.

Afortunadament les masies i les esglésies romàniques escampades per la comarca ens recorden que la Cerdanya no té fronteres. I el català, de mica en mica, revifa a l’alta Cerdanya.

Ha estat la natura que ens ha hagut de recordar de nou que hi ha una Cerdanya; no dues o quatre. Un virus que anomenen Covid-19 s’ha escampat arreu. El nombre de contagis a tota la Cerdanya (juntament amb el Capcir i Alt Conflent) no ha arribat a 50 fins a l’actualitat i fa força dies que pràcticament no hi ha contagis. Les nostres comarques veïnes tenen un índex de contagis més alt i, per descomptat, encara més les nostres grans ciutats properes, Perpinyà o Barcelona. L’Hospital de Cerdanya és l’hospital de tota la Cerdanya. És l’hospital de Martinet, de Bellver, de Font Romeu i d’Osseja.

Les mesures sanitàries per combatre el virus de mica en mica s’han anat territorialitzant. Les autoritats sanitàries han entès que les mesures sobretot de mobilitat s’havien d’ajustar als índexs de contagis de cada territori.


A la Catalunya del sud, la Baixa Cerdanya, estem a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. L’Alta Cerdanya quan a les fases de desescalada ha estat inclosa dins d’una gran àrea del sud de França, en què hi ha inclosa Perpinyà (amb índexs més alts de contagis).

Catalunya, Espanya i França han construït, financen i gestionen l’Hospital de Cerdanya com a hospital de tota la Cerdanya (juntament amb el Capcir i l’alt Conflent); el nombre de casos a tota la comarca és molt baix, similar a la Baixa i l’Alta Cerdanya i inferior a altres àrees veïnes i zones d’influència; l’Hospital de Cerdanya és qui ha d’atendre als afectats per la Covid-19 de tota la comarca (i no té llits d’Unitats de Cures Intensives (UCI) per atendre els malalts més greus).

Per altra banda, hi ha cerdans de l’Alta Cerdanya que treballen a la Baixa i al contrari, nens de la Baixa que van a l’escola a l’Alta Cerdanya, hi ha cerdans de l’Alta Cerdanya que compren a la Baixa Cerdanya, en definitiva, els cerdans tenim relacions econòmiques, socials i personals habituals i sovintejades.

Quin sentit té que la policia francesa, catalana, espanyola i fins i tot la policia local de Puigcerdà hagin establert estrictes controls de pas a la ratlla franc-espanyola, restringint les normals relacions entre cerdans i la lliure circulació per la comarca?

Si han de posar controls sanitaris que ho facin al Coll de la Perxa o al Túnel del Cadí, No a la “Ratlla” estatal. Si el que de veritat els interessa és evitar la propagació del virus han de delimitar territoris per la seva realitat sanitària, no d’acord amb divisions que responen a altres interessos i que a Cerdanya s’evidencien més absurdes si cap.

RECLAMEM LA CERDANYA COM A UNITAT SANITÀRIA ÚNICA. Reclamem que l’estat espanyol i francès tractin a la Cerdanya com unitat sanitària també i ara amb la pandèmia de la Covid 19.

DEMANEM QUE S’APLIQUIN A LA CERDANYA AQUELLES MESURES QUE PERMETIN LA MÀXIMA MOBILITAT DINS DE LA COMARCA, tenint en compte els índexs d’infectats per la COVID 19.

RECLAMEM QUE ELS ESTATS ESPANYOL I FRANCÈS ELIMININ ELS CONTROLS POLICIALS I LES RESTRICCIONS DE MOBILITAT I CONTACTE INTERNS DINS DE LA CERDANYA.

LA CERDANYA NO TÉ FRONTERA, LA CERDANYA NO VOL FRONTERA que la parteixi, amb una divisió, reforçada ara per raó sanitària, encara més absurda. ELS CERDANS VOLEM MOURE’NS LLIUREMENT PER LA NOSTRA COMARCA, mantenint aquelles mesures raonables per evitar els contagis entre nosaltres.

INSTITUT D’ESTUDIS CERETANS

AMICS DE CERDANYA

CATALANS SENSE FRONTERES

Comments


bottom of page