top of page

ALTRES ACTIVITATS

Concurs escolar de dibuixos per dissenyar el cartell del nou Cerdà de l'Any

S'ha celebrat el concurs escolar de dibuixos per fer el nou cartell del Cerdà de l'Any.

jurat 2024.jpg

Candidatures a Cerdà de l'Any 

BASES CERDÀ DE L’ANY 

 

El Cerdà de l’Any té dues fases: la proposta de candidats i l’elecció del Cerdà de l’Any. Des d’aquí us notifiquem que la primera fase està en marxa, on persones físiques, associacions i ajuntaments de Cerdanya, poden proposar candidats.

En aquesta fase, tothom pot omplir la butlleta adjunta i fer-la arribar a qualsevol ajuntament cerdà, a l’oficina del Pànxing o a l’apartat de correus 162 de Puigcerdà. També podeu seguir remetent la vostra proposta de candidat al mail: ieceretans@gmail.com.

Cada persona o associació pot proposar un màxim de dos candidats i ha d’identificar-se amb el seu nom complet, adreça i població de residència. El termini per presentar candidatures és fins al 15 de febrer.

Les bases  del Cerdà de l’Any adjuntes són les que serviran de barem al jurat qui escollirà els tres candidats a Cerdà de l’Any d’entre aquells que hagin obtingut més suport. Els tres candidats finalistes seran els que es  votaran en la segona fase.

 

El guardó del Cerdà de l’Any va ser  creat  per una iniciativa conjunta de les següents entitats: Institut d’Estudis Ceretans, Amics de Cerdanya i Radio Pirineus.

1°)  El guardó tindrà una periodicitat anual i podrà ser declarat desert.

2°) Les Entitats organitzadores, després d’haver consultat amb els ajuntaments de l’Alta i Baixa Cerdanya, i en base a les seves propostes, presentaran a consideració del  jurat la relació de candidats al guardó. Es completaran els candidats amb els proposats per associacions i ciutadans i ciutadanes de Cerdanya.

3°)   El jurat,  amb vot secret a totes les fases de selecció ,  entre tots els nominats presentats, en triarà tres entre els que hagin obtingut major suport per sotmetre ‘els a votació popular.

4°)  L’organització comunicarà als ajuntaments el nom dels tres nominats per tal que se’n faci publicitat a cada municipi i pugui recollir els vots. També es comunicaran al Pànxing, a la premsa  i a las xarxes.

5°) Per escollir el guardonat, el jurat tindrà el 50% de valoració i la votació popular l’altre 50%. El candidat que obtingui major suport, serà nomenat Cerdà de l’Any. El president de la comissió organitzadora proclamarà públicament el guardonat.

Per al vot popular cada cerdà podrà votar al capdemunt de la pàgina incial (INDEX) d'aquesta mateixa web o bé a l'ajuntament del seu poble, posant: nom, cognom, població i vot. 

6°) Els membres del jurat seran més de 10 persones majors de divuit anys, nascudes o vinculades estretament a la Cerdanya. Es procurarà que els membres del jurat siguin representatius  de totes les zones de la Cerdanya i representin el major ventall possible d’opcions socials.

7°) Els membres del jurat seran nomenats pels organitzadors, bé per iniciativa pròpia, bé pels membres del jurat sortint. En aquest darrer cas, l’organització, si les circumstàncies ho recomanessin, podria exercir el dret de vet.

8°)    Cada membre del jurat podrà romandre 5 anys com màxim.

9°)    El veredicte del jurat serà inapel·lable.

10°)  Pot ser nomenat Cerdà de l’Any qualsevol persona o entitat, nascuda o no a la Cerdanya, però que estigui vinculada molt especialment a la Cerdanya.

11°)  Seran mèrits preferents per obtenir el guardó haver demostrat, amb els fets o actituds, una sòlida tasca cívica en favor de qualsevol aspecte de la Cerdanya.

12°) El jurat valorarà molt especialment els aspectes relacionats en la defensa de la personalitat inalienable de la Cerdanya, la seva unitat territorial i la defensa i promoció de la llengua i cultura catalanes a la comarca.

13°) El jurat tindrà present, de forma especial, en l’adjudicació del guardó, la constància en la tasca i el currículum de servei i fidelitat a aquesta terra. Tanmateix haurà de romandre obert a aquells cerdans il·lustres que han excel·lit o destacat en qualsevol tasca.

14°) Els membres del jurat hauran d’ésser summament receptius a les consideracions dels altres membres. Es molt important que els membres del jurat tinguin una visió oberta i total de la Cerdanya.

15°) Si surt un finalista de la família de un membre del jurat, aquest membre s’ha de retirar del jurat.

16°) Els candidats prou rellevants que no guanyin una vegada, però que podrien fer-ho en una altra ocasió, poden tornar a ser presentats.

17°) Excepcionalment, la comissió organitzadora, en cas de manca de participació, podrà nomenar candidats a Cerdà de l’Any.

18°) El valor del premi és únicament honorífic. La comissió organitzadora lliurarà un objecte artístic al guardonat.

19°) Es el Cerdà de l’Any precedent qui entregarà el guardó al(s) guardonats d’aquell any.

18°) Si les entitats organitzadores ho consideressin oportú, hom podria modificar puntualment aquestes bases sempre, però conservant la intenció d’homenatjar qui hagi demostrat un esperit de servei envers la Cerdanya.

Memorial Salvador Torrent Masip

Exposició dibuixos cartell Cerdà de l'Any

Cada any, un diumenge del mes de novembre, juntament amb Amics de Cerdanya, es celebra a Puigcerdà el Memorial Salvador Torrent Masip, en commemoració del Tractat dels Pirineus. 

tractat dels Pirineus novembre 2020.JPG
memorial 2023.jpeg

En el Museu Cerdà de Puigcerdà s'han exposat tots els dibuixos escolars que han participat en el concurs per triar un dibuix per al disseny del cartell del Cerdà de l'Any.

foto 6 expo 2020.jpg

Calendari Cerdà

Les entitats Amics de Cerdanya i l’Institut d’Estudis Ceretans cada any han impulsen un calendari comarcal, que va idear l’historiador de Bellver Joan Pous. Com sempre, té dues parts diferenciades: una amb el santoral, les llunes, dites, mercats o diades significatives i l’altra es dedica a una temàtica en concret.

Els beneficis que s’obtenen de la venda dels calendaris serviran per finançar diverses activitats de caire cultural, així com per donar suport econòmic a l’escola plurilingüe Jordi Pere Cerdà de Sallagosa.

Institut Ramon Muntaner

L'IEC es membre adherit de l'Institut Ramon Muntaner i de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC).

Ofrena floral 10 d'abril

Cada 10 d’abril Puigcerdà homenatjea tots aquells veïns que l’any 1873 van defensar la Vila del setge dels carlins, liderats pel brigadier Cabrinetty. L’equip de govern, representants d’entitats culturals i alguns veïns s’apleguen al voltant del monument de la plaça dels Herois, on fan la tradicional ofrena floral.

Es tracta d’un acte de reconeixement a aquests herois anònims que van lluitar per l’interès comú de tots els puigcerdanesos. Per això veuen important mantenir aquesta tradició i transmetre-les als joves perquè no es perdin en un futur.

L’acte és impulsat per l’ajuntament de Puigcerdà i l’Institut d’Estudis Ceretans (IEC).

ofrena floral 10-04-2019.jpg
bottom of page